Mineralizacja szkliwa


Szkliwo to jedna z najtwardszych tkanek w ludzkim organizmie. Szkliwo jest zewnętrzną warstwą zęba, która kontaktuje się ze środowiskiem w jamie ustnej.

Szkliwo odpowiada za:

  • ochronę nerwów i naczyń krwionośnych znajdujących się w naszej jamie ustnej;
  • ochronę przed działaniem kwasów i innych substancji chemicznych;
  • chrone przed bakteriami, jakie znaleźć można w jamie ustnej.

Szkliwo odpowiedzialne jest również za wygląd naszych zębów i ich śnieżnobiałą biel.

Mineralizacja szkliwa i uszkodzenie szkliwa

W momencie ścierania się szkliwa wielu pacjentów cierpi na nadwrażliwość zębów. Niedobory szkliwa i cienka warstwa szkliwa dopuszczają bodźce zewnętrzne mogące powodować ostry, nieprzyjemny ból.

Efekty uszkodzenia szkliwa to także:

  • Ukruszenia i odpryśnięcia zębów;
  • Pęknięcia na krawędziach zębów;
  • Nierówności występujące na powierzchni zęba;
  • Postępująca próchnica zębów.

Proces mineralizacji szkliwa

W skład szkliwa zębowego wchodzą związki nieorganiczne. Wytworzenie się warstwy minerałów nazywamy mineralizacją szkliwa. Warstwy minerałów dla zębów mlecznych formują się w okresie ciąży.

Brak prawidłowej higieny jamy ustnej umożliwi kwasom i bakteriom działanie powodujące szybsze ubywanie szkliwa. Poziom demineralizacji będzie postępował szybciej co spowoduje powstanie próchnicy. A uszkodzone szkliwo może się już nigdy nie zregenerować.

Remineralizacja szkliwa

Bardzo ważny proces dzięki, któremu można zachować zdrowie jamy ustnej. Dzięki odpowiednim działaniom w ścianki szkliwa zostają wbudowane odpowiednie minerały – wapń i fosfor. Zwiększymy odporność na kwasy i drobnoustroje, które znajdują się w naszej jamie ustnej. Proces remineralizacji wpłynie pozytywnie na walkę z próchnicą na zębach.

Przy remineralizacji szkliwa bardzo ważny jest:

  • Fluor (składnik wielu past do zębów);
  • Witamina D (reguluje cały proces wchłaniania wapnia);
  • Witamina A (wspomaga przepływ śliny);
  • Fosfor i magnez (wraz z wapniem wspomaga remineralizację);
  • Żelazo (chroni przed infekcjami jamy ustnej i odkładaniu się płytki nazębnej);
  • Cynk (hamuje rozwój bakterii i pojawianiu się płytki nazębnej)
  • Wapń (składnik nadający szkliwu twardość, zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy).

Zadbaj o obecność produktów spożywczych, które wspomagają proces mineralizacji szkliwa Picie źródlanej wody oczyści zęby i zneutralizuje działanie cukrów. Natomiast naturalne włókna znajdujące się w wodzie pobudzają produkcję śliny wspomagającej mineralizację szkliwa.