Mineralizacja szkliwa
Szkliwo to jedna z najtwardszych tkanek w ludzkim organizmie. Szkliwo jest zewnętrzną warstwą zęba, która kontaktuje się ze środowiskiem w jamie ustnej.
Szkliwo odpowiada za:
- ochronę nerwów i naczyń krwionośnych znajdujących się w naszej jamie ustnej;
- ochronę przed działaniem kwasów i innych substancji chemicznych;
- chrone przed bakteriami, jakie znaleźć można w jamie ustnej.
Szkliwo odpowiedzialne jest również za wygląd naszych zębów i ich śnieżnobiałą biel.
Mineralizacja szkliwa i uszkodzenie szkliwa
W momencie ścierania się szkliwa wielu pacjentów cierpi na nadwrażliwość zębów. Niedobory szkliwa i cienka warstwa szkliwa dopuszczają bodźce zewnętrzne mogące powodować ostry, nieprzyjemny ból.
Efekty uszkodzenia szkliwa to także:
- Ukruszenia i odpryśnięcia zębów;
- Pęknięcia na krawędziach zębów;
- Nierówności występujące na powierzchni zęba;
- Postępująca próchnica zębów.
Proces mineralizacji szkliwa
W skład szkliwa zębowego wchodzą związki nieorganiczne. Wytworzenie się warstwy minerałów nazywamy mineralizacją szkliwa. Warstwy minerałów dla zębów mlecznych formują się w okresie ciąży.
Brak prawidłowej higieny jamy ustnej umożliwi kwasom i bakteriom działanie powodujące szybsze ubywanie szkliwa. Poziom demineralizacji będzie postępował szybciej co spowoduje powstanie próchnicy. A uszkodzone szkliwo może się już nigdy nie zregenerować.
Remineralizacja szkliwa
Bardzo ważny proces dzięki, któremu można zachować zdrowie jamy ustnej. Dzięki odpowiednim działaniom w ścianki szkliwa zostają wbudowane odpowiednie minerały – wapń i fosfor. Zwiększymy odporność na kwasy i drobnoustroje, które znajdują się w naszej jamie ustnej. Proces remineralizacji wpłynie pozytywnie na walkę z próchnicą na zębach.
Przy remineralizacji szkliwa bardzo ważny jest:
- Fluor (składnik wielu past do zębów);
- Witamina D (reguluje cały proces wchłaniania wapnia);
- Witamina A (wspomaga przepływ śliny);
- Fosfor i magnez (wraz z wapniem wspomaga remineralizację);
- Żelazo (chroni przed infekcjami jamy ustnej i odkładaniu się płytki nazębnej);
- Cynk (hamuje rozwój bakterii i pojawianiu się płytki nazębnej)
- Wapń (składnik nadający szkliwu twardość, zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy).
Zadbaj o obecność produktów spożywczych, które wspomagają proces mineralizacji szkliwa Picie źródlanej wody oczyści zęby i zneutralizuje działanie cukrów. Natomiast naturalne włókna znajdujące się w wodzie pobudzają produkcję śliny wspomagającej mineralizację szkliwa.